Välj en sida

Usch vad jag är trött. Usch vad jag är hungrig. Usch vad jag är mätt. Fy f-n vad det är kallt. Fy vad det är hett. Jag är trött på att alltid vara utan pengar. Jag är trött på mitt job bla bla bla. Så där låter väl ganska ofta? Ibland är det svårt att sluta gnälla, eller hur?

För några månader sedan var jag sex veckor i Lund hos min kompis. Jag satt då ganska ofta på biblioteket och läste böcker och arbetade. Då hitta jag en bok av Tomas Gunnarsson. Han pratade mycket om stress och hur vi alltid gnäller och hur det här gnällande skapar stress. Han säger att när du alltid gnäller över saker och ting så måste du se det från den andra sidan och vara tacksam istället.

Som exempel:

Var tacksam att din son tittar för mycket tv, det betyder att han är hemma och inte springer runt i stan.
Var tacksam för den skatt du betalar, det betyder att du har en inkomst.
Var tacksam för alla disk som du måste diska från festen i går, det betyder att du har vänner.
Var tacksam för de kläder som är lite för små, det betyder att du har mat.
Var tacksam för de fönster som behöver tvättas, det betyder att du har ett hem.

Just nu när jag skrev detta så kom tanken till mig; ush vad det är varmt. Nu borde jag då istället tänka. Vad skönt att det ännu är varmt denna höst.

Måste man alltid tänka positivt?

När får man gnälla? Får man alls göra det? Jag tror att vil alla gnäller lite omedvetet varje dag, även om vi försöker tänka positivt.

Tågresa genom Polens vackra landsbygd

Tågresa genom Polens vackra landsbygd

 

Härmodagen då jag åkte tåg genom Polen hade jag bokat första klass eftersom tågresan var 13 timmar. Jag hade tänkt få mycket gjort under denna tågresa. Så jag bokade första klass för att få eluttag och luftkonditionering. Då jag kom till tåget märkte jag att det varken fanns luftkonditionering, eluttag och restaurangvagn. Då började jag gnälla och gav genast tågbolaget dåligt betyg på deras facebooksida.

Nu efteråt då jag tänker tillbaka på den här resan och börjar tänka andra vägen. Det fanns inget eluttag. Men vad bra, då behövde jag inte sitta och stirra på datorn och telefonen utan kunde istället sitta och njuta av tågfärden och beundra det där vackra polska landsbygden. Det fanns ingen luftkonditionering. Det gör väl inget, man kunde ju öppna fönstret. Det var faktiskt rätt skönt att känna vinden i ansiktet från det öppna tågfönstret. Ingen restaurangvagn. Det gör väl inget. Jag har ju själv fastat en hel vecka så att klara sig utan mat några timma ska väl inte vara något problem. Dessutom hade tåget ett lite längre stopp i Krakow så jag kunde stiga av och hämta en smörgås och en flaska vatten från den lilla kiosken vid stationen. Så egentligen blev det här en ganska skön och avkopplande resa.

Önskar er alla en trevlig lördagkväll 🙂

Kaj