Välj en sida

Nu ska jag berätta lite om mitt jobb, eller det som jag kanske tycker mest om att göra. Att göra matvideon.

Att producera matvideon eller receptvideon är ett jobb som har nästan allt jag tycker om. Tillreda mat, skriva recept, filma, redigera och äta. Man får vara kreativ på flera olika sätt.

Recept har jag skrivit i många år. Började redan då jag arbetade på Österbottens tidning där jag hade min egen matsida några år. Har även skrivit för andra tidningar.

På senare tid har jag även börjat producera videon för mig själv och för företag. Mest för företag inom matindustrin.

Här ser ni en video som jag gjort till mig själv på en Polsk äppelkaka. Denna video var filmad i min trädgård.

Det är jättemycket jobb att göra en matvideo. Videon som kan vara 2 minuter lång kan ta en hel dag att göra och t.o.m. längre. Sen är det att hitta den rätta musiken till videon. Mina videon som jag gör så talar jag ofta inte själv. Och varför inte det? Jo, för att att höra sin egen röst är det värsta jag vet 😛 Kanske en dag så gör jag det…när jag är modig. Och att se sig själv…nej tack, men kanske en dag kommer det en video med allt det där… 😀

När jag gör videon för olika företag  eller för mig själv så vill jag ofta att varje företag ska ha en unik bakgrund. Alltså, så måste jag göra så att bordet eller köket jag filmar i ser olika ut för varje. Därför är mitt kök ofta en enda röra när jag filmar.

Adobe premiere används vid redigering av matvideo

Musiken är viktig i matvideon

Återigen till musiken som är ganska viktig i en video. Den får inte vara för irriterande och tråkig för då somnar man mitt i grytan. Oftast använder jag musik från ett musikbibliotek, men ibland har man tur och få musik som är skapad enbart för en video. En helt unik låt. Det är tack vare att jag har en granne och god vän som är en fantastisk låtskrivare. Nämligen Eva-Lott 😀 Kolla in hennes blogg här.

En av våra senaste projekt var för köttföretaget Björkens i Karleby. Där har jag gjort receptet och videon. Lotta har gjort musiken. Björkens ville ha en egen låt. En egen signaturmelodi. När man hör denna ska man tänka på Björkens. Den kommer att användas i alla videon, men den kommer att ändras lite varje gång så att den passar just den maträtten. Ja, det spelar en liten roll vilken sorts musik man har till maträtten 😉

Här kan se den senaste videon där jag gjorde en pasta med Björkens korv.

Vill ni ha receptet på denna maträtt så finns det här.

Sen när videon är klar så ska de upp på alla sociala medier och webbsidor som företaget använder. Det är en lång process, men ett roligt arbete.