Om Kaj

Välkommen till min sida. Det är otroligt svårt att skriva om sig själv. Vem är jag? I trettio år har jag försökt få svar på den frågan.

Jag är 35 år. Född och uppvuxen i Kronoby, Finland i en familj med mamma, pappa, två bröder, en syster, femtio katter, ett par tusen hönor och ett hundratal kalkoner. I en by där alla känner alla och nästan bättre än sig själv. Ja, det hörs väl att jag är född på landet och det är något som jag är mycket tacksam över. Tacksam över att få ha vuxit upp i naturen på landsbygden. Det var kanske inte så intressant då, men idag ser jag det som en rikedom att få ha den bakgrunden i bakfickan.

Under min uppväxt kände jag mig ofta lite utanför. Jag hade mina nära kompisar, men mina intressen var alltid helt olika och jag vågde aldrig berätta vad jag höll på med. När mina kompisar höll på med sitt idrottande och lyssnade på den nyaste popmusiken så var jag hemma och bakade till tonerna av Lotta Engberg. Hmmm vilken cool kille jag var, eller hur?

Efter nionde klass så visste jag inte vad jag ville göra i framtiden. Mina betyg var nu inte de bästa heller så nån läkare eller advokat skulle jag absolut inte bli och det hade jag inte planer på heller. Så jag stannade hem ett år och följande år tog jag ett mellanår och gick på folkhögskolan i Kronoby. Det var ett givande år. Man fick testa på många saker man inte hade gjort tidigare, som paddling, klättra i berg och att vandra. Långt ifrån vad min familj brukade syssla med.

Resa

Att få resa betyder mycket för mig och är idag mitt största intresse. Tack vare mitt egna företag har jag även kunnat resa när jag vill och förstås när jag har haft råd. Jag har kunnat göra mitt jobb var jag än befinner mig i världen. Jag brukar tänka; om läsarna bara visste var denna tidning är gjord, då jag satt t.ex. i en säng i Indien i 40 graders värme och redigerade en dagstidning och det var -30 här hemma. Eller då jag satt och gjorde en annons för en bilaffär medan jag satt vid gränskontrollen mellan Ukraina och Polen. Man hade inget val då klockan tickade och deadline var nära. Ännu idag gör jag så här och jag trivs med det.

Mat

Som jag skrev tidigare så har bakning något som jag höll på med då jag var ung. Det är kanske det största intresset jag har haft och som också har blivit lite av ett jobb då jag skrivit receptartiklar, gjort matvideon, haft mat- och bakkurser samt drivit cafe.

Den som har kommit så här långt i berättelsen om mig så ser tydligt och klart att jag har flera intressen. Om jag börjar analysera allt som har hänt i mitt liv med resor, mat, människomöten och jobb så sitter allting ihop som en röd tråd. Den storyn är så lång så det skriver jag inte här