Välj en sida

Då jag för ett par veckor sedan besökte England för första gången fick jag smaka på crumpets. Jag hade hört talas om denna lilla kaka som är en blandning av ett bröd och en pannkaka, men aldrig smakat den. Man värmer dem i brödrosten och äter dem med smör. De går också jättebra med sylt eller nutella.

Historien bakom crumpets är inte helt tydlig, men sägs komma från Wales.

I dag försökte jag göra dem själv och resultatet blev lyckat. De ska gräddas i speciella formar, men eftersom jag inte hade dessa så använde jag en konservburk som jag tog bort bottnen ut och det fungerade lika bra.

Crumpets

225 g vetemjöl
1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
1 tsk torrjäst
½ tsk finsocker
½ tsk salt
50 g smör

Blanda mjöl, salt, socker och jäst i en bunke.

Värm upp mjölken och vattnet till 42 grader i en kastrull. Häll mjölken i mjölblandingen och rör tills du har en jämn och tjock smet. Låt jäsa under en duk i ca. en timme på en varm plats.

Rör om när degen har jäst klart.

Värm stekpannan på medelvarm värme. Tillsätt lite olja. Placera en crumpet ring i mitten på pannan (det går att använda en lite större rund pepparkaksform eller en bottenlös konservburk som du smörjer med lite smör) och häll i ca. 1 cm med smet. Grädda i ca. 6 minuter tills övresidan blir fast och får små hål. Ta bort ringen och grädda andra sidan ett par minuter. Upprepa tills du har gräddat alla.

Låt dem svalna på ett galler.

När det är dags att äta dem värmer du dem i brödrosten i 2-3 minuter. Servera med smör eller sylt.